DOMOLJUBNO DRUŠTVO FRANJO MALGAJ ŠENTJUR

Domoljubno društvo Franjo Malgaj Šentjur je bilo ustanovljeno novembra 2007 z namenom, da spodbuja, ohranja in oživlja spomin na borca za severno mejo, rojaka Franja Malgaja. Društvo sicer ni številno, vendar je zelo aktivno. Zelo uspešno sodelujemo z različnimi ustanovami v Šentjurju: z občino, knjižnico, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, literarnim društvom in Ženskim pevskim zborom skladateljev Ipavcev. V svoje aktivnosti vključujemo tudi učence osnovnih šol Franja Malgaja in Hruševec v Šentjurju. Prav tako se uspešno povezujemo z Muzejem novejše zgodovine Celje, ki proučuje novejšo nacionalno in regionalno zgodovino.

 Skupaj s Knjižnico Šentjur prirejamo predavanja na temo I. svetovne vojne, branje poezije pri Malgajevem spomeniku, leta 2013 smo pripravili tudi mednarodni znanstveni simpozij, posvečen 100. obletnici začetka prve svetovne vojne z naslovom Velika vojna in mali ljudje. Leta 2014 smo podprli izdajo prispevkov s simpozija.

Naša je tudi pobuda, da kipu Franja Malgaja na Mestnem trgu v Šentjurju, katerega avtor je Kiar Meško, dodamo še večjo prepoznavnost. Ob kip smo postavili obeležje avtorice Jane Špendl, izdelano iz sodobnega nerjavnega jekla in opremljeno z verzi šentjurskega domoljuba Jožka Jagra ter zarisali linijo severne meje in pa s točko označen prostor, kjer je padel.

Sodelovali smo pri pripravi dveh razstav:

  • ob 90-letnici smrti Franja Malgaja smo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje na osnovni šoli, ki nosi njegovo ime, pripravili stalno razstavo Franjo Malgaj: Slovenec sem!;
  • ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne in 120-letnici rojstva Franja Malgaja smo v sodelovanju s Knjižnico Šentjur pripravili potujočo razstavo Franjo Malgaj, poročnik, borec za severno mejo, ki je bila na ogled tudi v Državnem zboru v Ljubljani.

Leta 2014, ko je ves svet obeleževal spomin na 100-letnico začetka prve svetovne vojne, smo v Šentjurju hkrati proslavili 120-letnico rojstva Franja Malgaja. Prireditve pod skupnim naslovom MALGAJ TRKA – SPOMINI NA MALGAJA so se v Šentjurju zvrstile od 18. oktobra do 25. novembra. Poleg osrednje proslave, predavanj, razstave je del prireditev vključeval tudi mlade – šolarje šentjurskih in dobjanske osnovne šole, ki so Franja Malgaja raziskovali in spoznavali skozi likovna, literarna in filmska dela. Skupaj z Ženskim pevskim zborom skladateljev Ipavcev Šentjur smo organizirali koncert domoljubnih pesmi.

V letu 2017 smo:

  • podprli in omogočili izdajo knjige Zdenke Plavsteiner z naslovom Josip Čretnik: pozabljeni šentjurski rodoljub,
  • skupaj s Knjižnico Šentjur in Muzejem novejše zgodovine Celje podprli pobudo g. Janka Štampfla za izdajo priložnostne poštne znamke za leto 2019, ob 100-letnici smrti Franja Malgaja, borca za severno mejo.

V letu 2018, ko smo obeleževali 100-letnico konca prve svetovne vojne, je društvo sodelovalo pri dveh zelo pomembnih dogodkih:

  • junija, ob dnevu državnosti, smo na Mestnem trgu v Šentjurju ob kipu Franja Malgaja odprli stalno razstavo na prostem z naslovom FRANJO MALGAJ. Razstava predstavlja življenje našega rojaka in njegovo aktivno vključevanje v boje za severno mejo. Postavljena je na kovinskih panojih iz nerjaveče pločevine in se oblikovno sklada s kovinsko obrobo ob spomeniku (dodatnim spominskim obeležjem ob kipu Franja Malgaja);
  • od novembra do konca februarja 2019 je v razstavnih prostorih Muzeja novejše zgodovine Celje na ogled razstava, na kateri je izpostavljen tragični junak bojev za severno mejo, Franjo Malgaj. Ob razstavi je izšel tudi strip o Franju Malgaju, ki je predstavljen in vključen v drugi del razstave. Društvo je tudi sozaložnik pri izdaji stripa.

In zakaj prav strip Franja Malgaja? Zato, ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju posameznika v širši kontekst - tako zgodovinski, kulturni kot tudi politični. In to interpretacijo si človek, kot je bil Franjo Malgaj, nedvomno zasluži.

In že so pred nami novi izzivi, leto 2019, ko bomo v Šentjurju praznovali in obeleževali pomembne obletnice, in sicer maja 2019 100. obletnico smrti našega rojaka, novembra 2019 pa 125. obletnico njegovega rojstva.

Scroll to Top