DRUŠTVO GENERAL MAISTER PTUJ

Društvo general Maister Ptuj

Z ustanovitvijo samostojne države se je pričela počasi krepiti domovinska pripadnost, ki je najlažje opišemo s pojmom domoljubje in to v žlahtnem pomenu te besede. Žlahtni pomen besede domoljubje opisuje pozitivno čustveno stanje, ki ga doživlja resnicoljuben, svobodoljuben, miroljuben in vsega bivajočega ljubeč človek. Hkrati pa kaže ljubeč in spoštljiv odnos do duhovne in materialne kulturne dediščine svoje domovine. V društvu general Maister Ptuj smo združeni posamezniki, ki že vrsto let delujemo na kulturnem, umetniškem, izobraževalnem, znanstvenem in športnem področju, vse z namenom razvijanja in utrjevanja domoljubja. Člani društva in celotno mesto Ptuj smo še posebno ponosni na spominski kip generala Maistra, ki smo ga v letu 2012 postavili z obrazom obrnjenim proti očetnjavi, rojstni hiši očeta Franca Maistra. Avtorica kiparka mag. Metka Zupanič je ustvarila umetniško delo, ki prikazuje Rudolfa Maistra kot razmišljujočega generala, pred težkimi odločitvami za usodo slovenskega naroda, s knjižico v roki, ki ima več simbolnih pomenov:

 • general bibliofil, zbiratelj slovenskih knjig
 • general razumnik, podpornik slovenskih literarnih ustvarjalcev
 • general pesnik, lirik.

Izjemen ustvarjalni opus Rudolfa Maistra, ki je veliko pripomogel k obstoju Slovencev kot samostojni narod z lastnim jezikom in kulturo, kaže na to, da je globoko v sebi bil najprej pesnik in šele nato vojak. Vsi, ki bi želeli pomen in vlogo Rudolfa Maistra bolje razumeti, se morajo poglobiti v njegove pesnitve. Njegove pesmi o zunanjem svetu, nam prek njegovega pesniškega daru pomagajo pridobiti notranjo izkušnjo, ki v nas rojeva občutek univerzalnega. Šele v takšnem stanju je človek sposoben dostopati do višjih ravni zavesti in spoznati, slišati in čutiti mističnost sveta in univerzuma. Le oseba v takšnem stanju zavesti je sposobna uresničiti tako velika dejanja, kot jih je uresničil poet in vojak general Rudolf Maister.

Z namenom, da bi veličino pesniških stvaritev bolje in lažje predstavili širši javnosti, smo pod strokovnim vodstvom gospoda Mitje Gobca izbrali Maistrove pesnitve, ki so jih uglasbili slovenski skladatelji. Izdana notna zbirka in zborovsko petje sta posvečena praznovanju 100. obletnice konca prve svetovne vojne.

Za trajno ohranjanje spomina in vrednot generala Maistra vsako leto izvajamo različne aktivnosti z mladimi v osnovnih in srednjih šolah. Izjemno pomembno je namreč zavedanje mladih, da je bil Rudolf Maister človek dejanj v ključnih zgodovinskih trenutkih in je s svojimi vrlinami, ki jih danes žal vse bolj pogrešamo, ostal v narodovi zavesti kot velik domoljub. Mladi nas vsako leto presenečajo preko zgodovinskih tekmovanj in mladinskega raziskovalnega dela, kako globoko spoštovanje izražajo do preteklosti.

Iz letnih programov dela in poročil je razvidno, da številne naloge uresničujemo znotraj društva in zunaj njega v sodelovanju z Zvezo društev general Maister ter drugimi sorodnimi društvi in pravnimi osebami. V vseh teh letih je društvo zgledno sodelovalo na vseh prireditvah posvečenih obujanju spomina na atribute državnosti, samostojnosti, enotnosti in ljubezni do naše domovine:

 • dan Rudolfa Maistra (29. marec in 26. julij)
 • dan upora proti okupatorju (27. april)
 • dan zmage nad okupatorjem (9. maj)
 • dan državnosti (25. junij)
 • dan miru (17. september)
 • dan spomina na mrtve (1. november)
 • spominski dan generala Maistra (23. november)
 • dan samostojnosti in enotnosti (26. december).

Naj živi in se razvija duh domoljubja, ki pa ne sme nikoli prerasti v samoljubje.

Predsednik DGM Ptuj
doc. dr. Štefan Čelan

Scroll to Top