DRUŠTVO GENERAL MAISTER VERŽEJ

V Veržeju smo že dlje časa razmišljali, kako bi obeležili spomin na preminile Maistrove borce iz naših krajev.

Začeli smo zbirati podatke in gradivo o preminulih Maistrovih borcih s tega območja, ki so v letih 1918 in 1919 kot prostovoljci stopili v vojaške vrste generala Maistra in se borili za svojo domovino.

Prav je, da znova obudimo spomine. Načini so različni, zato smo se v začetku januarja na iniciativnem sestanku pri županu občine Veržej odločili za ustanovitev Društva general Maister Veržej. Naše društvo je bilo ustanovljeno 18. marca 2018. Pri ustanavljanju sta nam pomagala tudi prekmursko Društvo general Maister Murska Sobota, predsednik gospod Marjan Farič, in general Alojz Šteiner. Vse društvene aktivnosti je podprl naš župan gospod Slavko Petovar.

Ustanovni člani našega izvršilnega odbora so:

  • Drago Fras – predsednik, in člani
  • Aleks Bobnjar,
  • Janez Fras,
  • Rafael Fras,
  • Matija Galunder,
  • Jože Osterc ter
  • Marko Rus.

Društvo šteje 28 članov, število pa se bo v naslednjem letu povečalo, saj se občani sami želijo vključevati vanj.

Naša največja projekta v letošnjem letu ob 100. obletnici bojev Maistrovih borcev za severno mejo, ki smo ju izvedli ob pomoči občine Veržej, sta bila odkritje spominske plošče preminulim enaindvajsetim Maistrovim borcem naše občine ter prevzem praporja društva. Spominska plošča je nameščena na pročelju Doma kulture v Veržeju.

Spominska slovesnost v počastitev spomina na Maistrove borce je bila 7. oktobra 2018.

Glavni pobudnik vseh dejavnosti je bil naš predsednik Drago Fras, ki je bil tudi najbolj dejaven pri zbiranju gradiva in podatkov o Maistrovih borcih. V veliko pomoč mu je bil član društva, gospod Feliks Kapun. Zahvaljujemo se tudi Zvezi društev general Maister za vso pomoč.

Člani si bomo še naprej prizadevali za promocijo društva, sodelovanje z lokalnimi domoljubnimi društvi ter drugimi društvi, za vključevanje domoljubnih vrednot v osnovne šole ter za ureditev posebne razstavne vitrine v občinski spominski Kovačičevi sobi.

Naš največji projekt v naslednjem letu je poiskati, povabiti in zbrati v Veržeju vse še živeče potomce – sinove in hčere Maistrovih borcev iz vse Slovenije.

Scroll to Top